Založ si blog

O tom prečo utekáme

Keby sme všetci na svete nič v živote nepremeškali, ľudia by sa možno nenaučili rásť, nenašli nové dvere alebo naopak nestratili tie staré. Možno by si niektorí nezachránili život alebo naopak znova sa narodili. Keby sme sa tak nerútili životom,možno by sme nenechávali za sebou zlomené srdcia, počmárané duše a momenty, ktoré sme si nestihli ani vychutnať. A možno keby sme sa životom tak nerútili, rútilo by sa na nás niečo iné. Niečo, čo by sme nevedeli prekročiť..

Moja kamarátka Alena sa pred troma rokmi zbalila. Pohádzala do kufra veci, ktoré boli dôležité. Pripla na chladničku lístok, že už nevydrží byť v domácnosti so svojím otcom a mamou, ktorí sa dennodenno skoro zabijajú a odišla. Na vlakovú stanicu. Keď sa jej žena pri okienku opýtala :

– Kam to bude? Alena so smutnými očami povedala : – Hocikde. A tak Alena mala namierené hocikde, teda do Bratislavy. Lebo žena pri okienku si pomyslela, že Bratislava je vhodné miesto pre smutnú slečnu. Čakala na vlak a pozorovala ľudí. Ako prichádzajú a odchádzajú. AKo nastupujú a vystupujú. S úsmevmi, ale i smútkom. S obavami, ale i nádejou, ktorú si niesli v kufroch. Keby Alena o pár minút nestretla na vlakovej stanici Ondreja, už dávno by bola v Bratislave. Sama, s kufrom a otázkou : No a čo teraz? Lenže Alena išla na pivo a zmeškala vlak. A nový vlak sedel o tri stoly ďalej, dlho ju pozoroval a potom sa opýtal :- Prečo je smutná?  Alena sa pristihla pri tom, že sa jej s tým čudným Ondrejom s malým rupsakom rozpráva natoľko dobre, že zabudla na čas a keď sa pristihla pri tom, že jej “ panebože“ vlak odišiel a najbližší ide až v noci, Ondrej jej zobral kufor a odniesol ju naspäť domov. A kým si ona myslela, že sa opäť vracia do starého života, nový sa jej začal tvoriť pred očami..

Keby si Tomáš v jedno utorkové ráno prečítal správu, vedel by, že dnes do práce nemá ísť. Vedel by, že má ostať doma so ženou a malým synom. Lenže Tomáš ráno vstal, najedol sa, dal pusu svojej žene, malému Kubkovi a naštartoval auto. Keby Tomáš vedel, že sa oproti nemu bude rútiť auto, ktoré do neho narazí a on to neprežije, asi by povedal svojej žene, že ju veľmi miloval, malého Kubka by pohladil po vlasoch a pošepkal by mu, aby svoju mamu strážil a ostatným by poďakoval. Za dni a chvíľe, za to že boli, ale pominuli.

Keby Janka vedela, že jej frajer ju podvádza s jej najlepšou kamoškou, nerútila by sa z Anglicka o pár dní skôr, ako mala v pláne. Keby vedela, že ich nájde v ich spoločnej spálni, objímajúcich a nahých, navždy by si myslela, že on ju miluje a ona je skvelá priateľka. Keby neprišla v ten deň na Slovensko, asi by si zobrala za muža veľkého kreténa a družička by bola usmievajúca najlepšia kamoška, ktorá sa sem tam vyspí s jej manželom..

Keby sme v živote niečo nestihli, nikdy by sme nenašli niečo nové. Keby sme nestratili dôležitých, nikdy by sme nevedeli, ako bolí strata. Keby sme vedeli dopredu, čo nás v živote čaká, prichádzali by sme na miesta, kde sme očakávaní a nikdy by sa nám nestali neočakávané momenty. A tak občas utekáme, rútime sa vysokou rýchlosťou, nechávame za sebou dlhé rozhovory v telefónoch, facebookové rozhovory o ničom, stretnutia, ktoré pre nás nič neznamenajú a výkriky o tom, že to malo byť ináč..A občas zabúdame, že každý deň chodí vlak. Na lepší život, na lepších ľudí, na spokojnosť.. Treba len nastúpiť, kým nie je neskoro 🙂

 

Ako sa NE-zamilovať

19.11.2013

Už dávnejšie som sa utvrdila v tom, že z duše nenávidím spoznávanie. Celý proces keď ma niekto chce skúmať a keď ja skúmam toho druhého, ma unavuje. Predstieranie toho, že žijem zdravo i keď pred pol hodinu som spráskala celú čokoládu, ochotné vysvetľovanie ako rada behám, bez toho aby som povedala, že potrebujem infúziu neustále keď to robím, obťažovanie mojich [...]

Pravidlá

12.07.2013

Neznášam rozhovory o tom, čo má prísť, keď prejde to, čo je. Tak ako vtedy, keď sme sa s M., stretli na svadbe. M. trochu opitá tancovala na slovenské ľudovky, len tak , bez topánok a jej frajer na ňu nahnevane pozeral za okrúhlym stolom. Keď sa M. dotackala k zvyšnej rodine, všetci sa jej začali pýtať. – A vy dvaja kedy svadba? No, kedy, kedy, nikdy – [...]

A ty si myslíš, že ti to pôjde?

11.06.2013

Mám pár kamarátov, ktorí raz ráno vstali a povedali si dosť. Zbalili si kufre, rozlúčili sa a išli hľadať šťastie do sveta. Mali jasno v tom prečo išli : Nájsť si vhodnú prácu na Slovensku? – nemožné. Ľudia na Slovensku? – Len ohovárači. Služby na Slovensku? – katastrofálne. A tak išli, vyštudovaní právnici, inžinieri, ľudia, ktorí sa drvili na [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

sasasupolova

Kráčame po uliciach, hrdo nosíme svoje radosti, do vrecka od kabáta schovávame svoje bolesti snívame, túžime, milujeme, nenávidíme. O momentoch, ktoré tvoria mozaiku života, o tom čo ma trápi a čo ma zaujíma. Snívajte.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 48532x
Priemerná čítanosť článkov: 2311x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy